Oscar Romero was van 1977 tot 1980 aartsbisschop van San Salvador, de hoofdstad van El Salvador.

Oscar Romero

El Salvador is een land in Midden-Amerika waar het volk al jaren door de regering onderdrukt wordt. Oscar Romero zette zich volledig in voor de arme, onderdrukte bevolking van zijn land. Hij protesteerde fel tegen de slechte sociale toestanden die er heersten en probeerde het volk zich van hun rechten bewust te maken. Hij meende:” De plaats van de kerk moet temidden van het volk zijn en iedere priester heeft recht zich volledig in te zetten voor de belangen van het volk”.

Zijn protest en aanklacht tegen het onrecht werden steeds duidelijker en hij liet openlijk zijn sympathie blijken voor het volk en haar organisaties.
Op 24 maart 1980 werd hij door sluipschutters, die in dienst stonden van de toenmalige regering, tijdens een kerkdienst doodgeschoten. Hij was al regelmatig met de dood bedreigd.

In één van zijn preken heeft hij gezegd:” Als ze mij doden, zal ik opstaan in het Salvadoriaanse volk. Een bisschop sterft, maar Gods kerk, die het volk is, zal nooit ten onder gaan”. Nu ruim 30 jaar later is zijn naam nog steeds een symbool voor:

  • het opkomen voor zwakkeren in de samenleving;
  • het strijden voor de rechten van de mens.

Sinds de nieuwbouw van onze school in 1984 draagt onze school zijn naam. Hopelijk is u duidelijk geworden waarom deze naam ons zo aanspreekt.